. .
 
Meklēt datubāzē Lapas karte E-pasts Meklēt     .  .
 
Izstādes >> Dziesmu dienas bēgļu nometnēs Vācijā (1946 - 1949)

Latviešu bēgļi, kuru vidū bija liels skaits inteliģences, tai skaitā arī teātra darbinieki, mūziķi, komponisti, mākslinieki, nonākdami Vācijas bēgļu nometnēs un nebūdami nodarbināti, lielu daļu brīvā laika veltīja daiļradei. Radās kori, deju kolektīvi, teātri, opera, baleta studijas, dažādi pulciņi. Atsevišķi kori sasniedza respektējamu līmeni - K. Lietiņa vadībā Mērbekas koris, A. Kalnāja vadītais koris “Dziesmu vairogs”, R. Zuikas vīru koris un citi. Radās doma par trimdas dziesmu dienu rīkošanu. Vienlaicīgi šo ideju realizēja Bavārijas un Ziemeļvācijas latvieši. Bavārijā 1946. gada vasarā notika četras dziesmu dienas - 30. jūnijā Fišbahā, 7. jūlijā Baireitā, 21. jūlijā Ansbahā un 4. augustā Eihštatē, nosaucot tās pr Franku novada latviešu dziesmu dienām. Britu zonā tās Vācijā notika 30. jūnijā, bet 26. un 27. oktobrī uz latviešu dziesmu un kultūras dienām pulcējas Lielhesenes novada latvieši. 1947. gada 25. maijā Eslingenē notika lielākie un plašākie dziesmu svētki Vācijas bēgļu nometņu laikā, kas pulcēja 25 korus ar apmēram tūkstots dziedātājiem. 1948. gada jūlijā dziesmu dienas notika Lībekā. 1948. gadā atzīmēja arī Dziesmu svētku kustības 75 gadu jubileju. Lielākais sarīkojums notika Fišbahā. Jāatzīmē, ka dziesmu dienas notika arī franču zonā - 1948. gadā Rotveilē. Jāmin arī tas, ka 1946. gadā dziesmu dienas notika arīdzan Austrijā -Glāzenbahā pie Zalcburgas.

Visi šie svētki izvērtās par kultūras svētkiem, kurus ievadīja visu konfesiju dievkalpojumi. Blakus koru un solo koncertiem notika arīdzan teātra izrādes, rakstnieku rīti, izstādes. Vācijas bēgļu nometņu laikā gūtā pieredze dziesmu svētku kā plašu trimdas latviešu kultūras sarīkojumu pārņemta arī dziesmu svētkos valstīs, kur pēc 1949. gada mūsu tautieši apmetās uz dzīvi pēc izceļošanas no Vācijas.

Rīgas Latviešu biedrība no 2002. gada 4. līdz 10. jūlijam rīkoja Trimdas latviešu pirmo dziesmu svētku 55 gadu atceres sarīkojumus, kuru vidū bija arī Latvijas Valsts arhīva sagatavotā izstāde “Dziesmu dienas bēgļu nometnēs Vācijā 1946-1949”. Tās pamatā arhīva materiāli - dziesmu dienu protokoli un citas dokumentārās liecības, fotogrāfijas, programmiņas un citi materiāli.

Izstāde izkārtota uz 16 planšetēm.



Pēdējās izmaiņas: 5.01.2024.
Copyright © Latvijas Valsts arhīvs
Komentārus par mājas lapu sūtiet: webmaster@archiv.org.lv