Centrālai vēlēšanu komisijai

 

Ferdinands Bekeris, Kārsavas

pag[asts], mājas "Bekeri"

 

Sūdzība

 

14. jūlijā aizgāju nodot balsi. Vispirms bij[a] jāreģistrē pase un reizē ar to jāsaņem saraksts. No šī galda tūlīt ierādīja iestāties rindā uz vēlēšanu urnu. Stādamies rindā es lūdzu kārtībnieku Stanislavu Buļu uzrādīt atsevišķo istabu. Buls strupi uz jautājumu atbildēja ar pretjautājumu: "Priekš kam tas vajadzīgs? Strīpot? Tādus ķer!" Kad izstājos no rindas un piegāju pie komisijas priekšstāvja Loganovska kunga ar lūgumu ierakstīt sūdzību, tad kārtībnieks Buls atkārtoja: "Tādus ķer". "Nav mūsu pienākums katram norādīt atsevišķu istabu.”

No Loganovska kunga es dabūju paskaidrojumu, ka vēlētāju rīcībā ir ne tikai atsevišķa istaba, bet var izlietot arī pagasta kanceleju.

Pie urnas galda jauns pārsteigums. Izrādījās, ka esmu nepareizi salocījis sarakstu uz ārpusi ar druku, bet vajadzīgs otrādi. Pienācās visu klātbūtnē pārlocīt. Tanī laikā viens no kārtībniekiem, uzvārdu nezinu, pamanīja uz saraksta strīpu un tūlīt uzstājās ar prasību sastādīt pret mani protokolu. Tiku vaļā tikai ar to, ka pienācās sarakstu atlocīt un parādīt kā strīpu, tā uzrakstu: "Lai dzīvo vispasaules strādnieku vadonis biedris Staļins.”

Atreferējot vēlēšanu gaitu laipni lūdzu griezt vērību uz sekošu: 1) Tiem kuri vēlējās ieskatīties sarakstā, strīpot, jeb uzrakstīt lozungu bij[a] jāizstājas no rindas. Kārtībnieka Buļa norādījumi ir [nesalasāms] brutāla iespaidošana vēlēšanu telpās. Vēlētāju klātbūtnē prasība par protokola sastādīšanu – pavairo iespaidošanu ar draudiem. No izteiktā ir redzams, ka vēlēšana pieņem pusatklātu veidu ar iespaidošanu un draudiem – pret brīvu gribu vēlētāja.

Vajadzības gadījumā varu dot sīkākus paskaidrojumus. Mana sūdzība saīsināti ierakstīta vēlēšanu protokolā.

14-VII-[19]40.

paraksts /F. Bekeris/

 

 

 

 

Latvijas Valsts vēstures arhīvs, 1308.f., 9. apr., 3810.l., 93. lp. Oriģināls.