Brīdinājuma pasludināšanas protokols

 

1978. gada 5. decembrī                                                           Rēzekne, Latv. PSR

 

 

Valsts drošības orgānu darbinieks majors Romašenko paziņo pilsonim:

Barkānam

Jānim Apolinārija d.

dzimušam 1959. (30. aprīlī) gadā Rēzeknē, Latv. PSR, latvietim, PSRS pilsonim, bezpartejiskam, dzīvojošam Rēzeknē, Latv. PSR, Varslavāna ielā 17 dz. 3,

strādājošam par saldēšanas iekārtu tehniķi Rēzeknes saldētavā, pase ME 743774, izdevusi Rēzeknes pils. IK Iekšlietu daļa 1976. gada 15. jūnijā

 

par to, ka viņš izsaukts uz drošības orgāniem sakarā antisabiedrisku darbību veikšanu.

Barkans J. A. mājās glabāja un lasīja buržuāzisko izdevumu – grāmatu "Tev mūžam dzīvot Latvija".

Izlasītās grāmatas iespaidā viņš patstāvīgi izgatavoja bijušās buržuāziskās Latvijas karogu, kuru bija nodomājis izkārt 1978. gada 7. novembrī virs Rēzeknes pilsētas Izpildkomitejas ēkas. Ar to, kā paskaidroja pils. Barkāns, viņš gribēja parādīt, ka "ir vēl spēki, kuri spēj cīnīties par neatkarīgu Latviju".

Pilsonim Barkānam Jānim Apolinārija d. saskaņā ar PSRS Augstākās Padomes prezidija 1972. gada 25. decembra dekrētu paziņots oficiāls brīdinājums par iepriekšminēto darbību nepieļaujamību, jo tās ir pretrunā ar PSRS valsts drošības interesēm un izskaidrots, ka līdzīga rīcība no viņa puses turpmāk, ja viņš neizdarīs atbilstošus secinājumus, var novest pie nozieguma un saukšanas pie kriminālatbildības. Viņam paziņots, ka ar šo brīdinājumu tiks iepazīstināts Latvijas PSR prokurors.

Pilsonim Barkānam Jānim Apolinārija d. arī izskaidrots, ka, nozieguma, kas kaitē valsts drošības interesēm izdarīšanas gadījumā, minētais protokols tiks pievienots krimināllietai.

 

1978. gada 5. decembrī                                                           paraksts (Romaņenko)

 

 

Latvijas Valsts arhīvs, 1986. f., 1. apr., 45317. l., 1. sēj., 12.-14. lp. Oriģināls.